Jaago talu veebikool: kalender 2018


Aasta lõpul ja uue alguses köidab minu meeli alati kalendriteema. Mulle meeldib vajalikke asju silma ees hoida, ette üles märkida ning tagantjärele ka kalendri abil meelde tuletada.  Ehk on see pärit vanaemalt, kes samuti kõiki asja seinal rippuvasse kalendrisse (vanaemal küll kallendrihhe, pehme pika l-iga) kirjutas. Uurin isuga poevariante, sirvin veebi ja mõtlen, millist valida. Tihtipeale on pika ettevalmistuse tulemuseks lühike ja kiire sprint ise tehtud kalendri näol. Lihtsalt on nõnda, et enda soovidele ja vajadustele vastavat päevalugerit pole ikkagi saada.

Meie varasematest kalendritegudest saad lugeda siit ja siit, aga päris samamoodi ei taha ju mitu korda teha. Niisiis veeretasin selgi aastal mitut mõtet ja lõpuks sai mõttest lausa mitu jõulukinkigi.
Sarnaselt varasematele aastatele on mul kindla peale vaja seinakalendrit, kus lisaks kuupäeva vaatamisele võimalus ka omapoolseid märkmeid teha. Kui kõigi pereliikmete tekkivad asjatoimetused kohe üles kirjutada, on oluliselt väiksem tõenäosus, et mõned neist ühele ajale satuvad või hoopis kaotsi lähevad. Hää, kui riigipühad ja vabad päevad ka silma ees on. Teisalt tahaks asjalikkusele lisaks kalendrist ka ilu vaadata. Sestap olgu ruumi ka toredusele.
Nii ongi sel aastal kõigile Jaago sõpradele kingiks sedasorti (seina)kalender, nagu pildil näha. Kahest A4 formaadis külili-vaates paberist moodustunud A3 on klassikalise kalendri kombel allservast järgmise kuu peale keeratav. Iga kuu üks pool on kujundatud pildina, mille valid ja töötled ise, teine aga kuuruudustik, kus riigipühad ja tähtpäevad juba kirja pandud. Soovi korral saad neid ise täiendada ning kalendrisse kogu pere käimised, olemised ja tulemised juba varakult märksõnadena üles tähendada.
Kalender on kinnitatud vineertahvlile, mida hiljem, kui aasta läbi ja uut pole isu samamoodi teha, võib kasutada kriiditahvlina. Lehed kinnituvad omakorda tahvlile kiirköitja rõngariba abil, millesarnaseid saad kangutada mõne kasutuseta jäänud registraatormapi küljest.
Idee ja vajalikud failid meilt, teostus teilt. Mõnus, kas pole?


Vaja läheb:
Kalendrifaili
Akvarellipaberit
Vineeri
Tahvlivärvi
Augurauda
Registraatormapi rõngasliistu või kaasi, millelt need eemaldada
Kruvisid
Akutrelli või kruvikeerajat

Kõigepealt vali välja 12 pilti, mida soovid oma kalendris näha. Hea, kui fotod on piisavalt suured, siis tuleb väljatrükk kvaliteetne. Otsusta, millises stiilis soovid oma aastat näha. Mina töötlesin fotod pliiatsijoonistuste sarnaseks, kasutades selleks ülivahvat veebipõhist vabavaralist keskkonda http://funny.pho.to/ Joonistustele lisaks saad seal teha foto õlimaali või akvarelli sarnaseks, lisada raame, vidinaid ja eriefekte ning teha pilti mitut moodi huvitavamaks.


Vali soovitud efekt, lae oma arvutist foto üles ja veebileht töötleb selle sinu eest vastava filtriga. Saadud tulemusel hiire paremat klahvi klõpsates saad selle oma arvutisse salvestada.
Pildi võid juba enne üleslaadimist parajaks lõigata või teha seda töötluse ajal. Kui valid kogu aeg ühe formaadi, mõjub kalender pärast tervikuna.


Kuu nime lisamiseks kasutasin samuti veebipõhist kujundusprogrammi https://ipiccy.com/. Tippisin läbipaistvale taustale meelepärases fondis kuu nime ja salvestasin PNG-failina. Nii jääbki teksti taust värvituks ning seda saab kõikjale soovikohaselt paigutada. Sama võimaldavad mitmed teisedki kujundusprogrammid.


Nüüd avasin Wordi programmi, lükkasin paberi "landscape" asendisse, seadsin veerised minimaalseks ning sisestasin nii töödeldud foto kui kuu nime (insert image). Keerasin kuu nime külili ja suurendasin pildi ning teksti soovitud mõõtu. Pildi allserva jätsin pisut rohkem ruumi kui üles, sest allservas hakkavad olema augud, mille abil kalendrileht rõngastes püsib.
Nii tegin kõigi kuudega ja seejärel seadsin kõik pildid koos kuu nimedega ühte Wordi-faili. Nüüd oli mul (ja loodetavasti ka sul) 12 A4 formaadis ilusat pilti koos kuu nimetusega.

Kalendri kaanepildiks tegin iPiccys veel ühe läbipaistval taustal pealkirja- "Meie pere 2018". Avasin uue Wordi-faili ning sisestasin kõik kasutatud pildid. Lükkasin need väiksemaks ja keerasin siia-sinna nurga alla. Küljele lisasin pealkirja. Kaas valmis!


2018. aasta kalendriruudud (samuti landscape-vaates) leiad siit. Lingilt leiad nii Wordi-faili kui pdf-i. Seda selleks, et saaksid vajadusel kalendrisse oma tähtsaid ja toredaid asju lisada. Kui teed lisandused käsitsi, võid kasutada ka pdf-faili, siis on kindel, et kõik näeb välja nii kuis peab ning sinu Wordi-sätted (mis võivad meil ju erinevad olla) ei nihuta midagi paigast ära. Meie riigipühad ja tähtpäevad kirjutasin juba sinu eest ise kalendrisse ära.

Väljaprintimiseks kasutasin oma tublit ja töökat tindiprinterit ning akvarellipaberit. Kirjade järgi ei pidanuks masin seda sööma, aga kõik töötas hästi. Niisiis võid sinagi katsetada lubatust pisut paksema paberiga, nii tuleb kalender tuleb mõnusam ja toekam. Kehvemal juhul ei võta printer lihtsalt paberit sisse, siis saad sinna hoopis midagi joonistada.

Kindluse mõttes printisin kõike ühe paberi kaupa. Vaatamata must-valgele "joonistusele" kasutasin  maksimaalse kvaliteediga värvitrükki. Tee ka sina nõnda, tuleb ilusam.
Väljatrükil pane tähele:
Esteks tuvasta, kuidas sinu printer paberit võtab ja kuhu prindib landscape-vaates allserva, kuhu ülaserva.
Teiseks, kaanepildi tagaküljel on jaanuarikuu pilt, jaanuarikuu ruudustiku tagaküljel veebruari pilt, veebruari ruudustiku tagaküljel märtsi pilt jne.
Ja kolmandaks, pilt ja ruudustik on paberi eri külgedel üksteise suhtes "pea ja jalad koos". Seda sellepärast, et kalendril keeratakse uus leht nõnda, et võetakse kinni allservast ja tõstetakse see lehte pöörates ülaservaks. Kui ei usu, proovi ise! Kui ülalolev sõnastus segane tundub, tee ise mustandipaberil läbi. Lõika mõned pisemad paberid ning valmista neist kalendri makett. Siis saab täpselt aru, kuidaspidi pilt ja ruudustikud peavad üksteise suhtes asuma. Nii prindigi!


Nüüd lõika vineerist sobivate mõõtudega tahvel, millel kalender lesima hakkab. Mina lisasin oma A3 formaadi (sest kaks A4-formaadis paberit annab ju aakolme) servadele igale poole umbes 3 cm, s.t vineeritahvli mõõtudeks oli 50x37 cm.
Käi  servad liivapaberiga üle ja värvi vineer tahvlivärviga. Lase kuivada. Tõmba veelkord kergelt peene liivapaberiga üle.
Paiguta rõngasliist vineeri keskele ning kinnita kruvidega.


Augusta paberiploki allserv vastavalt oma rõngaliistule. Ülaserva keskele, servast ca 1 cm kaugusele tee samuti üks auk- no nagu kalendritel ikka, et saaks kalendri õige kuu kohalt avatuna hoida.
Sea paberid rõnga külge. Kõik klapib? Tõsta kogu kalender ülemise tahvlipoole peale ning märgi paberi ülaservas, kus on auk, vastav koht ka tahvlile. Kruti sinna üks kruvi või pisike konks. Kui muidu ripub kalender rõngaste küljes, siis juba homme võid esimese paberi tõsta ülemist auku pidi konksu otsa.
Ja ongi 2018 käes! Head uut aastat!



Kommentaarid