Jaago talu aiapäev: praktiline koolitus Maria Palusaluga!

 

Millal? 11.06 kell 10.00-17.00 

Kus? Jaago käsitöötalus Tartumaal Kurista külas

Mis? Rikkaliku lõikelillepeenra rajamise praktiline koolitus Maria Palusaluga

Kuidas? Teeme pilkupüüdva ja aina õitsva lillepeenra rajamise algusest alates selgeks. Käed on kogu aeg küljes, näpud mullas ja suu muigel :).

Mis maksab? Päeva osalustasu on 59 eurot ja sisaldab lisaks aiavõlur Maria Palusalu juhendamisele, uutele teadmistele ja oskustele, praktikale,  nippidele ja trikkidele veel kõva kõhutäit maitsenaudinguid ja kohvipause. Jaago käsitöötalu inspireeriv õhkkond, hubane käsitööküün ja hea seltskonda on kauba peale. 

Mis veel? Registreeru e-kirja (jaagotalu@gmail.com), telefonikõne (5297919, Inga) või FB sõnumi vahendusel, sest kohtade arv on piiratud, koolitus pole kummist :)

Aga milleks see kõik? Loe altpoolt ;)

Vaat nüüd siis olemegi sealmaal, kus enam ei saa kuidagi mööda vaadata tõsiasjast- aed on muutunud osaks Jaago talu elustiilist ja trügib seetõttu üha enam ka õpitubade teemadesse, koolituspäevadesse ja muidu käsitöökõrvastesse jutuajamistesse. Lausa niipalju, et on põhjust alustada aiapäevade sarja- sellist koolituspäevade kompsu, kuhu kuuluvad eranditult HÄSSSSSTI praktilised aiandusoskuste arendamise õppepäevad. Põnevate juhendajatega, uute oskuste ja teadmistega, heade seltskondade, mõnusate jutuajamiste ja hea toiduga. Äge, kas pole?

Enamik sellest, mis mina aias ja peenramaal teen, toetub sellele, mida lapsepõlves oma vanaema ja pere pealt nägin ja kõrva taha panin (pigem küll sinna kogemata kinni jäi :)). Natuke savijalgne ja õhuke on see aiaoskuste kiht. Sestap pole midagi imestada, et hea nõu saamiseks vaatan lahtiste silmadega ringi, uurin internetti ja proovin võimalusel targematelt teadmisi ammutada. Sest aiandus on üks salakaval värk- sa võid ju veendunud olla, et peale teismeea pikki peedivagusid sina vabatahtlikult küll midagi mulda ei pista, aga mingi vuuduu tulemusel poetus aiandusseeme rohimisvastumeelsuse kiuste ilmselt ikkagi juba siis su sisse ning on tänaseks minu puhul korraliku võrse välja ajanud. Rohkemgi veel. Kevadel kipub külvamise ja aiaplaanidega mõõdutunne ikka täielikult kaduma. 

Aiategudel on minu jaoks olulised neli põhimõtet: 

Esiteks, peavad istutusalad head välja nägema. Dekoratiivsed. Et oleks ilus ja mõnus ka siis, kui loodus puhkab või pole veel startinud, iseäranis aga siis, kui on taimede aeg. Et oleks kooskõlas meie ümbruskonnaga ja suhteliselt avara taluõuega, kus kokku mitu maja ja pisemaid rajatisi. Aga et seejuures hingetuks ei võtaks. Ma olen tegelikult laisapoolne aiapidaja. 

Teiseks tahan, et peenrad varustaks mu lillevaase ja söögilauda pideva hooajalise värske kraamiga. Nii lillede kui suhu pisteavaga. Ja mõnikord lähevad nad omavahel sassi ka! 

Ühtlasi on see punkt suur väljakutse. Vastupidiselt elu lihtsaks tegevale iluaiandusloogikale- vali piiratud hulk taimi ja korda neid oma istutusalade lõikes, et saavutada läbimõeldud mõjuv mulje- tahan mina oma peenradesse suruda suurel hulgal väga mitmekesist taimestut. See aga tekitab peenardes piraka rahutuse. Kuidas lahendame? Küll näed!

Kolmandaks tahan kasutada olemasolevaid ressursse ja meie tingimustes loogilisi taimi, sidudes neid võimalikult hästi toimivatesse üksteist toetavatesse kooslustesse, et tööd oleks vähem. See tähendab, et kapriisseid kaunitare ja banaanipuid mu peenardes ei näe ning eritingimusi ma looma ei hakka, küll aga märkad mitmeid ägedaid vähenõudlikke, kohati lausa looduslikke õitsejaid, keda võiks aedades kasutada oluliselt rohkem. Võimalusel püsikuid, vajadusel suvikuid, nii, nagu tarvis.

Ja neljandaks mõtlen alati sellele, kuidas läbimõeldud taimevalikuga tuua oma aeda võimalikult palju kasulikke putukaid-mutukaid-tolmeldajaid ning vältida kahjulikke. Seda kajastavad ka istutusalad ja taimevalik, mis õitsemise kõrgajal tõmbab sumilasi (Joolepi sõna :)) magnetina.

Selle kõige päras just võtsingi ühendust Maria Palusaluga. Maria on tunnustatud aiaspets, kes veab koos perega imelist Palusalu (ilu)aeda (vaata lähemalt siit),  edukat ettevõtet Palusalu Aiad ning veebipõhist aianduskogukonda Unistuste Aiaklubi (loe siit). Aiandusteadmiste jagamisest on ta teinud oma eesmärgi, mõtte ja missiooni ning temalt saadud teadmiste tuules on kujundatud küllap sadu, kui mitte tuhandeid silmapaistvaid aedu, peenraid ja istutusalasid. Maria oli kohe nõus paati (loe: peenrasse) hüppama ning tegevuskava saigi paika. 

JAAGO TALU AIAPÄEVADE avapauk tuleb pilkupüüdva lillepeenraga, mis näeb hea välja ja kaunistab iga kodu EKS-terjööri, AGA võimaldab lisaks sellele igal ajal sealt õitsvaid lilli noppida, et ka IN-terjöör oleks samavõrd lilleline. Ühesõnaga koolitus efektse lõikelillepeenra rajamisest! Maria põhimõtete järgi ühtlasi selline peenar, mis rajamine tahab pisut mõtestatumat tööd, aga see-eest pärast on sellevõrra hooldusvabam. Kuidas ja mil moel, näed koolitusel kohapeal. 

Päev on üles ehitatud nõnda, et sissejuhatus on 10.00 Jaago talu käsitööküünis kohvi- ja teetassi kõrval, aga edasine käib kättpidi mullas. Selgeks saavad peenra rajamise kõik etapid- murukamarast alustades ja taimeistutuse ja hooldamiseni välja. Lõunalaua katame värske hooajalise talutoiduga ja reipa tegutsemise huvides on kohvikann kogu aeg tassi täitmiseks käepärast. Koolitus lõpeb orienteeruvalt 17.00. Lubame Sulle toredat tegusat päeva enda moodi mõtlevate inimeste seltsis, ning kuhjaga uusi teadmisi ja oskusi, mida oma aias ja istustusaladel muljet avaldava aia tarbeks  rakendada.

Näeme varsti?

Inga ja Maria




Kommentaarid