Saviõhtud Jaago talus algavad 3. novembril peidus poole keraamikaga!

 


Ammu pole näinud. Tõesti liiga ammu. Rääkimata siis üheskoos savi tegemisest. Aeg seda muuta, kas pole?
Kui tahad nüüd kohe teada, kus ja kuidas, siis palun- vaata rida allapoole. Saad kohe kiire ülevaate ja võimaluse ennast viuhti kirja panna, saada vaid sõnum või kirjuta kommentaar. 
Mis?  Salaelu-keraamika-saviõhtud
Kus? Jaago käsitöötalus Kurista külas
Millal? 3. november- 15. detsember kolmapäeviti üle nädala


Kui aga eelistad pikemat lugemismõnu ja tahad teada, kuidas idee sala-saviõhtuks sündis, siis tee tass kohvi või teed, võta paus ja loe kogu lugu läbi.

Alatihti küsitakse minult, et kuskohast need õpitubade ideed mul tulevad. Mul on väga raske seletada, sest kuidas sa ütled lolli näoga, et ega ma ise kah aru saa. Ei ole, ei ole, ja siis ühtäkki on kohal. See nüüd kah mingi seletus pole. Nohu tuleb ju umbes samamoodi...

Aga seekord tean ma küll, kuidas idee sündis. Sest oli mitu mükset, mis lähemal vaatamisel nügisid kõik ühte suunda. Just sellise saviõhtu-teemani, mille nüüd üheskoos ette võtame. 

Kõigepealt sattus mulle raamaturiiulit korrastades üle hulga aja näppu üks teismeea lemmikraamatuid, Silvia Truu "Peidus pool". Olen alati mõtestanud seda pealkirja vaid ühtpidi- mõõtühikuna, tõdemusena, et 1/2 ja 1/2 annab terviku (ära naera, kust mina tean, miks nii :)). Nüüd nägin raamatukaanel esimest korda sõna "pool" hoopis "külje" tähenduses. See juhtis mõtte peidetud mõtete ja unistusteni. Ja selleni, kui palju salaelu on meie päriselu, kui palju teised sellest teavad, kui palju me julgeme ja tahame näidata ning kas seda on üldse vaja näidata (väike spoiler: minu vastus on "jah", sest nii on lõppkokkuvõttes lihtsam).

Teiseks osalesin ühel ülilahedal Domestika veebikursusel. See on keskkond, mis koondab erinevate kunstnike ja disainerite loovkursused üheks ägedaks platvormiks, kust leiad kõige erinevamatel teemadel kursusi, mida omas tempos veebi kaudu läbida. Minu ostukorvi jäi Sarah Handi pabermassikursus "Paper Mache for Beginners: Sculpt a Colorful Character", mis sobib hästi ka lastele. Muide, mina polnud pabermassi sellisel moel KUNAGI teinud ja kavatsen selle tehnika kindlasti Jaagol ühel heal päeval õpitoana ka ette võtta. 

Tegime Tirtsuga üheskoos kunstniku juhendamisel fantaasiategelasi, kelle eripäraks oli see, et nende rinnal asus unistuste väljendamiseks varjukast (shadowbox), mille mõte oli samuti ilmsiks tuua tegelase peidus pool või salamõtted. Minu seest näiteks kargas välja mummuliselt püksistatud jänes, kes tahaks tassikest kuuma teed. Miia aga mängis kassimõtete ja lendavate hiirte mänge...

Näed juba mustrit? Ma ei pea seekord silmas mummusid ;)... 

Kolmandaks loopis isegi Pinterest mulle justkui meelega ette ideid, mille ühe pinna alt ja seest paistis välja teisi asju. 

Allikas: https://www.demilked.com/creative-coffee-and-tea-mug-designs/
Allikas: https://www.pinterest.com/pin/311029918026448002/
Allikas: https://www.pinterest.com/pin/585890232781066442/

Ja neljandaks on mul iseendal olnud aeg, mis nõuab tavalisest rohkemat enesesse süüvimist. Arusaamist, kas ja kuidas mu mõtted mõjutavad ja loovad tegelikkust, mis mu ümber on. Iseenese peidus poole kompamist. Ja sealt ressursside leidmist, mis aitaksid edasi siis, kui on raske, kurb või vihane olla. Võib-olla oled Sinagi seda otsinud?

Novohh. Et siis eellugu on seekord selge. Loodan, et see ei pelutanud oma mõtliku alatooniga. Hingedeaeg, missa teed :). 

Tegelikult on ju nõnda, et eks see siia tulekki on paljudel osa peidus poolest või salaelust. Argipäev esitab meile kõigile omad väljakutsed ja ootused ning igapäevaselt ju nendega enamjaolt tegelemegi. Kas poleks siis tore paariks tunniks juhe seinast tõmmata ja tulla maale hoopis teistmoodi tempost ja tegevusest osa saama? Kui jah, siis kõik ülal- ja allöeldu ongi Sinu jaoks. 

Meie saviõhtute käigus (mida toimub ühtekokku kolm-neli korda, kolmapäeviti üle nädala) valmib savist anum- kruus, vaas või muu funktsionaalne tegelane. Selle dekooris on oluliselt kohal ülalnimetet pabermassiõpikast laenatud shadowbox- savisse vajutatud süvend, mis väljendab mõnd salamõtet, head soovi, unistust või peidus poolt, veerandikku, mikromõõtu... ehk koguni mõnd lugu? Võid lähtuda iseendast ja näidata edaspidi kohvipausi ajal pisukest osa oma salailmast ka teistele. Hoida endal mõnd unistust silma ees. Või siis hoopis mõelda kellelegi teisele ja teha looga tass või kauss kingituseks. Kalendrisse vaadates jõuab just täpselt jõuluks valmis...


Nõu teeme nii, nagu Sul vaja. Et siis kui ikkagi pikkade makaronide jaoks tarvilik purk, siis saab olema. Mis aga peidus poolde puutub, siis on täitsa okei, kui Sul pole õrna aimugi, mis sinna tuleb. Küll saame näha! Et asi põnevam oleks, valmistan ma meie teiseks kohtumiskorraks ette midagi, mis aitab Sul enda salamõtetele ligi pääseda ja unistused üles leida. Ära pelga, midagi surmtõsist ei tule ja kellelegi midagi avaldama ei pea.


Paistab niisiis, et kõik kokku on natuke nagu kolm ühes- aeg iseendale, keraamikakursus ja enese tundmaõppimise teekond. Mis muud, kui teele! 

Osalemistaks on 60 eurot kogu sarja peale (ehk 15 eurot kohtamiskord), aga kui tuled sõbra, sõbranna, ema, tütre või-muu-paari kaupa, siis kahe peale kokku 110 eurot. See sisaldab kõike, mida vaja: savi ja glasuure, tööriistu ja sooja hubast tuba, inspiratsiooni ja juhendamist. Teetass kuuma teega on ka alati töö kõrval ootamas. Osalemiseks anna soovist teada sõnumi, kirja, kommentaari või telefonikõne teel. 

Peatse kohtumiseni!

P.S Et aeg on coviidine, siis arvestame üldiste riigisiseste reeglitega. Laua taha mahub 15 osalist, mitte rohkem. Võta kaasa vaktsineerimistõend või testitulemus või kanna maski. Ning kui tunned, et oled tõbine, jää koju. Nii on kõigil turvaline ja terve olla. 

Näeme varsti!

Kommentaarid

  1. Ai, kohe täiesti tibutagi tuli selga selle jutu peale! Tundsin mustri ära ehk minul hakkas kohe lõngakera silmeees veerema... tuleb välja, et loovhommiku idee on kordades võimsam, kui oodata oskasin/julgesin. Inga, kinnitan kohe üle, et soovin kindlalt osaleda. Põnevusega kohtumisi ootama jäädes, Airi

    VastaKustuta
  2. Hei, mina soovin ka kindlasti osaleda :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ahoi, unknown! Palun saada sõnum ja täpsusta osaleja nimi, siis saan registreerimise kinnitada!

      Kustuta

Postita kommentaar