Nutika päkapiku advendikalender





Ma ei tea, kuidas teil, aga meie pere päkapikud on maru hajameelsed. Ikka on juhtunud, et hommikul, kui erksamad (ja-mitte-iial-sussi-sisse-vaatamist-unustavad) ärkajad silmad lahti teevad, on pisikeste päkakajalgade padin praktiliselt kuulda ja sussi sisse toodud üllatus kiigub ikka veel sisseviskamishoost. Kujutan ette, et päkapikkudele võib selline nipa-napa jõudmine meeletult stressirohke olla. No aga mis sa teed, kui jõuluootusaeg pikk ja toimetusi sellest piisavalt palju, et mõni asi kogemata meelest võib minna. Isegi päkapikkudel. 

Viimastel aastatel on punakuuemehed aga asunud palju nutikamalt toimetama. Kogu päkakraam saabub koos lastele adresseeritud kirjaga 1. detsembril ja on alati vormistatud sel kombel, et lisaks üllatustele oleks asja ka ilus vaadata. Sel aastal on päkapikud mu meelest ennast mitmekordselt ületanud. Kolmnurkne kuuseke, mis täna hommikuks üles oli pandud, koosneb paberiga kaanetatud topsidest, millest üllatuse kättesaamiseks tuleb näpud paberisse suruda ja üllatus lahti käristada.  Milline mõnu, ah! Ootus, mida saab sõna otseses mõttes sõrmega katsuda! Mulle tundub, et see iseenesest pisike asi, mis tavaliselt sussi sees ootab, muutub seeläbi millekski hoopis põnevamaks ja toredamaks.

Ühtekokku natuke nagu advendikalender niisiis. Et installeerimise järel on tegu unustamiskindla süsteemiga, siis lasevad päksid seejärel jala sirgu ja täidavad ülejäänud jõuluootusaja hommikud sisukama tegevusega. Näiteks magamisega. Noh, olgu, jälgimismeeskonnal on tiba toimetamist- nimelt viivad meie päkakad pahategude korral järgmise päeva üllatuse hoopis minema. Jep, sedagi on juhtunud- arvan, et tol hommikul oli tegu Guinessi rekordiraamatu ametlikult kõige pikemate pettunud kurginägudega. Aga et lapsed on meil ENAMJAOLT ikkagist paid, on sellega palju vähem tegemist.

Kui mõni aeglasem päkapikk on ülalkirjeldatud unustamisprobleemidega silmitsi seisnud, siis soovitan soojalt meie maja omade kombel talitada. Võtsin sel aastal päkakate toodud üllatuskalendri põhjalikult läbi uurida (no pealtpoolt muidugimõista, täiesti reeglitekohaselt) ja arvan, et tean täpselt, kuidas nad kõik korraldasid.

JAAGO TALU PEREPÄKAPIKKUDE NUTIKAS ADVENDIKALENDER

Loodussäästlik ja keskkonda hoidev päkapikk vaatab kõigepealt oma ladudes ja varudes ringi. Puha õnn, kui leiab 24 ühesugust plekist teetoosi, konservipurki või muud silinderjat mahutit. Kui päkapikk kasutab sedasorti kraami, siis on kogu ettevõtmise keskkondlik jalajälg minimaalne ja päkakale just nii meeldibki. Häda korral sobivad ka näiteks postipakkide toomiseks kasutatavad papitorud. Viimased võib päks lihtsalt parajateks seibideks saagida. No nii üllatusejagu kõrgeteks. Aga põhi tuleb siis ka alla panna. Kasvõi papikettast, mis maalriteibiga serva külge ühendatud.  

Siis varub päkapikk valmis kraami kõigi topsikute täitmiseks. Klassikalised päkapikud toovad maiustusi, aga täitematerjaliks võib olla ka muu. Näiteks Mutukamoosi lehelt leiab ühe läbimõeldud nimekirja, mis võib abiks olla. Meie advendikalendrist on Jaago lapsed leidnud muuhulgas

Smuutipakke

Pähklikreeme, põnevaid (magusaid)kastmeid ja meetuube

Piparkoogikaunistusi ja -glasuure

Kuivatatud puuviljamaiustusi

Müslimaiuseid

Marjarulle

Kondentspiimapähkleid

Kustukumme, põnevaid kirjaklambreid, kleepse

Väikseid nuputamismänge ja puslesid

Põnevad maitseelamused (pählikreemid, karamellkastmed, piparkoogikaunistused) võivad suuremas peres olla vabalt mitme lapse peale, ongi tore üheskoos maitsta ja kookidele mätsida. 

Ettenägelik päkapikk arvestab kohe topside suurusega.  Kehva mälu ja vinklis silmaga päkapikk käib poes mitu korda ning sööb üle jäänud liiga koguka kraami salaja ise ära. 

Siis kujundab päkapikk õhinal arvutis 24 ilusat numbrit. Päevakohaste kujundusvidinate leidmiseks pöördub asjatundlik päkapikk keskkondadesse nagu rawpixel.com või pngtree.com. Sealt saab mõistliku märksõnaotsingu (christmas doodles, free doodle frame jne) abil tasuta kasutamiseks alla laadida mitmesuguseid kujunduselemente. Kui ise teha ei jaksa või ei viitsi, siis siin on üks advendinumbrite komplekt, mida kõik meeleheitel päkapikud võivad vabalt kasutada. See on muide samuti Rawpixeli ressursse kasutades tehtud.  Ja muidugimõista võib päkakas, kel pliiats peos seisab, numbrid ka käsitsi joonistada. 

Seejärel prindib päks numbrid välja sellises mõõdus, et  kujundus mahuks ilusti ettevalmistatud silindri kaanele ära JA SELLE ÜMBER OLEKS LISAKS servas veel vähemalt 2 cm vaba ruumi. Lõikab kääridega välja ka. Iga üllatustoosi saab päkapikk seega katta paberkettaga, mis ulatub 2 cm üle serva. 

Siis laob päks valmis kujundi, mida soovib seinal näha- kuuse, nelinurga või muu. Lihtsam muidugi, kui kogu topsilaar on mingi mahuti sees- vana sahtel, kolmnurkne riiul- aga keegi pole keelanud kaanetatud ja numbriga varustatud topse pärast ka lihtsalt riiulisse ladumast. 

Päkapikk täidab toosid nänniga. Vaatab, et väga ühtmoodi kraam kõrvuti ei jääks. Asetab paberkettad tooside peale. Vajutab paberketta üle serva ulatuva osa silindri külgedele ja kleebib maalriteibi abil sinna kinni. Ongi topsil justkui kaas peal! Mugav, kui appi tuleb teinegi päkapikk- üks hoiab paberit ja teine teibib. Kui lisakäsi võtta pole, tundub kõige mõistlikum keerata tops hoopis pea peale ning sikutada paberit ülespoole, samal ajal teipides. Muretuma loomuga päkapikud nendivad siinkohal, et "ah, tegu ongi ju käsitööga", pedantsemad heidavad meelt ja vannuvad vaikselt. 

Kõik 24 topsikut kaanetatud, jääb päkapikkudel üle vaid kogu asi meelepärasesse kohta õigel ajal asjakohaste aksessuaaridega üles seada. Täpi paneb i-le kiri, mille päkapikupealik kättetoimetamishommikul alati on kuskile nähtavale kohale sokutanud. 

Päkapealiku kirja on sellid kujundanud Creative Marketi lahedate jõuluvidinatega ja sellegi põhja leiab siit.

Nojah, esimesest topsikust, mis suure kilkamise ja kärinaga avati, mulle igatahes ei jagunudki. Tea, kas olen paha laps olnud...




Kommentaarid