Saviõhtu 14. oktoobril: portselan

Oh, kui tore on häid uudiseid edastada! Eriti selliseid, mille kohta niikuinii on juba ääriveeri uurimisi olnud. Nüüd on mul võimalus kõva häälega hõigata: "Tule saviõhtule!"

14. oktoobril kutsun Sind endaga kaasa teekonnale, mida isegi olen käinud vaid loetud korrad. Samas on see retk peibutanud juba ammu. Mul on vist päriselt juba 20 aasta tagant riiulinurgas üks kotitäis kondiportselani, mis oli toona vaat et ainumas mass, mida EKA keraamika õpilastel oli võimalik saada. Siiamaani proovimata. Algul oli aukartus suur- öeldi olevat hirmus kapriisne materjal. Siis ei olnud võimalust põletada- portselan kurnab keraamikaahju oma kõrge temperatuuri tõttu kõige enam. Ja siis oli alati eelisjärjekorras mõni teine töö, tellimus või õpikoda, nii et katsetusi sai teha vaid näpuotsaga. 

Niisiis on mu portselanikogemus tegelikult üsna õhuke. Võiks isegi öelda portselanõhuke :). Seepärast polegi ehk kõige õigem nimetada järgnevaid saviõhtuid õpikodadeks. Pigem ehk töötubadeks. Või... ühiseks rännakuks. 

Muidugi, ma tean, mida portselanmass endast kujutab. Mõned nõudki paistavad riiulil. Aga neile, kes keraamikaga on kokku puutunud, võib juba ette öelda, et savi ja portselan on väga erinevad tegelased. Nii lõpliku väljanägemise, omaduste, tegemisprotsessi kui ka tunde poolest, mida mass näppude all tekitab. Kui savi ja sellest tehtud keraamika on üldiselt peos midagi turdset ja kindlat ja toekat, siis ahjust tulnud portselan oma läbikumava, ent siiski ülitugeva seinaga on justkui ebamaine, muinasjutuline, õhuline ja kerge. Tõestuseks vaata kasvõi neid imearmsaid tasse Jaapani keraamik Utsuwaya  Mitasult. Sa tõepoolest näed neist läbi! Ka ei kehti paljud reeglid, mille täitmist olen vankumatult oma saviõhtutel madalama kuumusega savide puhul nõudnud ja oodanud, olgu see siis seina paksuse, detailide liitmise või massi käsitsemise kohta. Aga see just teebki portselani nii põnevaks! 


Sellesama tegelasega teemegi 14. oktoobril algavatel saviõhtutel tutvust. Lausa mitmel moel, sest valmib kogunisti mitu tööd. Esiteks proovime maha saada portselanist pisiskulptuuri või pihuloomaga. Teiseks toome portselani läbikumava olemuse välja küünlakoda valmistades. Ja kolmandaks hullame värvilise portselaniga ja mängime mustrimänge. Kasutame Saksa ja Hispaania portselanmasse, nii valgeid kui värvilisi. 

Kohtume neljal ülenädalasel kolmapäeval kell 18.00, seega lisaks 14. oktoobrile  ka 28.10, 11.11 ja 25.11. Vajadusel teeme "järeleaitamistunde". Osalemistasu on 16 eurot kord (ehk kogu teema peale kokku 64 eurot)- portselan on nimelt teiste savidega võrreldes oluliselt kulukam isend. Kui tuled sõbra või sõbrannaga, siis kahe peale saate hakkama aga 120 euroga. Materjalid, tööriistad, juhendamine ja mõnus olemine ootavad kõik kohapeal. Eelnev keraamika- või portselanikogemus pole oluline, kõik saavad hakkama!

Kas kõnetas? Kui jah, siis tõmba oma uute maailmade avastamise matkasaapad jalga ja anna tulekust teada! Ootan kirju, FB-sõnumeid, telefonikõnesid ja muid sõnavõtte. Ja siis juba päriselt trehvamist.

Peatse portselanini!



Kommentaarid