Põllepäev on 11. oktoobril!

11. oktoobril vurisevad Jaagol õmblusmasinad ja klõpsuvad kääriterad, sest käes on tore ja oodatud päev- põllepäev! See on sedasorti sündmus, kus teeme meie moodi satsipõlle otsast lõpuni (või vähemalt selle lõpuni, kus lõpp on käega katsuda :)) valmis. Kõik kohale tulijad saavad hakkama, kõigist saavad põllekandjad! Oled väga oodatud, sest vaata ise- selline satsiline kleidipealne kulub ära ju igaühele.

Minul on põlledega väga soe suhe. Kannan neid heal meelel mitte lihtsalt tarbe pärast ja praktilistel kaalutlustel, vaid ilu ja hea tunde jaoks mistahes ajal. Mahukate taskute põll on väga mõnus kaaslane ja sobib hästi nii seelikute kui pükstega. Ainus, mida ma väita ei julgeks, on see, et satsipõlled on tegijad meestemoes, sest eelkõige on siiski tegi üdini naiseliku kehakattega. Natuke nagu kleit, aga mitte päris. Natuke nagu tuunika, aga mitte päris. Natuke nagu ülevise, aga mitte päris. Suverõivas ja talverõivas, argiasi ja peoriie. Muretult mugav ja mõnus, lustakalt rõõmus ja helge. Shabby, šikk ja boho ühekorraga.

Põllearmastus on minusse kosunud Jaagol elamisega. Kui Vanama (jep, meie vanaema nimes e-tähte polnudki) pilve peale kolis, jäi temast muuhulgas maha rõivakapp, mille üks riiul oli täis põllesid- pidu- ja argipäevasemaid, lihtsamaid ja satsilisemaid. Vanama kandis põllesid igapäevaselt, oma lihtsate villaste pihaga kleitide peal. Kui ta mõne uue põlle sai, ütles ta alati, et "selle paneb ta kirstu selga" ja kui me päriselt oleks ta soovist juhindunud, oleks Vanama siiamaani ilmselt maa peal, sest kirstukaas poleks põllekuhja järel küll kinni läinud. Sellest saab järeldada, et põllekandmisel on ikkagi kuskil piir ka...

 

Kannan heal meelel aeg-ajalt Vanama põllesid, veelgi rohkem aga omi, enda õmmeldud satsilisi ükstükke. Minu moodi põll ongi eriline selle poolest, et valmistatud vaid ühest kangatükist, mille küljesiilud selja taga sujuvalt traksideks üle lähevad. Sellise põlle istuvuse tagavad mõned lihtsad õmblusnipid ja vajadusel nööpide nihutamine traksiotstel. Nii on põlle hõlbus kandja järgi kohendada.


Jaago satsipõlled on tähelepanu äratanud mil iganes ma neid enda seljas, sotsiaalmeedias või kodulehel näitan. Enamasti kaasneb tähelepanuga kohe küsimus "kust saab?" ja "kuidas saab?". Seekord on mul vastus kohe olemas! 

11. oktoobril kell 11-17 võtame Jaagol põlleteo taas ette. 

Selgeks saavad:

lõike konstrueerimine;

materjali valik ja ettevalmistus;

juurdelõikus (maakeeli kangast välja lõikamine);

kokkupanek;

õmblemine;

satside valmistamine ja 

põlle kokkupanek. 

Saladuskatte all olgu öeldud, et juttu tuleb ka sellest, milliseid põllesid saab õmmelda siis, kui kangast on juhtumisi saada vaid juppidena.

Päeva juurde kuuluvad hea seltskond, Jaago talu hubane olemine, koogid, kohved-teed ja küllane kõhutäis, mis meie peenralt otse patta astunud. Pihta hakkame kell 11 ja lõpetame orienteeruvalt 17. 

Kui nüüd tunned, et see üleskutse on just Sinu jaoks ja tahad osaleda, siis anna oma soovist kärmelt märku- kirjuta e-kiri, registreeru FBs või saada muudmoodi sõna. Põllepäeva osalustasu on 50 eurot. Kui soovid, et põllematerjali hangiksin mina, siis lisandub ülalnimetatule materjalitasu, kui eelistad ise riide kaasa võtta, saad juhised õiget sorti kanga hankimiseks registreerumisel*. Ja ääremärkusena olgu lisatud, et hea, kui saad päevale kaasa haarata oma õmblusmasina. 

Peatse põlleni!


*Musklit näitava koroona tõttu panen Sulle südamele, et tule vaid siis, kui oled veendunud, et oled terve.  Pea meile tulles lugu kätepesust ja desinfitseerimisest. Osalustasu palun Sul meie pangakontole kanda alles vahetult enne põllepäeva- nii väldime asjatut edasi-tagasi kannet, kui Covid-olukord Eestis ei peaks põllepäeva toimumist võimaldama. 

Kommentaarid