Jaago moodi seelik suveks selga. Vol 2

Seelikutegu jäi mäletatavasti pooleli sinna, kus käivitasime õmblusmasina ja asusime lappe kokku siristama. Enne, kui siit edasi põrutame, olgu ääremärkusena öeldud, et kui undrukuisu juba väljakannatamatu ja see hõlmikuosa pole Sinu jaoks oluline, siis SEE on hetk, kus saab ka lihtsamalt. Kokkuaetud ristküliku küljed võib niisama ühe õmblusega ühendada, ülaserva krookida ja näiteks elastse laia kummivärvli külge ajada. Tadaa! Ongi seelik valmis!
Aga et minu plaanid olid tsutt pompöössemad ning isegi tagasilöögid (harutaja ikka käepärast, eks!) pole mind sundinud püssi põõsasse viskama, siis jään oma esialgse idee juurde ja jätkan kursil "rikkalik-hõlmik-pitsilise-alusseeliku-ja-taskutega". Kulge aga kaasa ja vaatame, kuhu tee viib!
Oletame, et Sul ongi nüüd eelmises kirjatükis nimetatud strateegiliste mõõtudega lapiline ristkülik olemas ning korrektsuse huvides ka õmblusvarud siksakõmbluse või overlokiga äärestatud. Tehtule tagasi vaades ei saa ma teisiti, kui lihtsalt pean püünele upitama Marevikist hiljuti soetatud JUKI MO-1000 äärestusmasina. Ta on nii nunnu! Suruõhuga automaatniidistajad on taeva kingitus. Kõik, kes elus end kasvõi korragi overlokist niidi läbivinnamise peale on seaks vihastanud, teavad, millest ma räägin. Ülivaikne, ülisujuv, aaaahhh... Marevik, muide, on mõnus ostukoht, mis vastab isegi lollidele küsimustele väga informatiivselt ja sõbralikult.
Jupid koos ja äärestatud, mõtle välja allserva viimistlus. Selleks võib olla lihtne palistus, kitsas rullkant, lai tagasikeeramine, kontrasttoonis kangas, paelaga kantimine või muu Sulle meeldiv variant. Mul oli puhtjuhuslikult majapidamises üle rull lõheroosat kantpaela, mis paistis hästi passivat. Õmblesin paela kitsa varuga lapikanga alusküljele ning keerasin kanga pahupoolele nii, et pisut lapikangast jääb ka sinna. Nii on kindel, et kant esipoolel välja ei tüki. Kavatsen kandi kinni õmmelda peitpiste või dekoratiivse tikkpistega. Masin teeks küll kiiremini, aga mulle ei meeldi mõte üle eri tooniga tükkide jooksvast valgest või muust igavast masinõmblusest.  

Nüüd leia sobiv voodrikangas (mulle meeldib valge õhuke viskoos või batist) ja lõika välja alusseeliku jagu. Kogupikkus sõltub sellest, kas passega ühendamiseks kroogid lapiosa hiljem koos alusseelikugavõi eraldi. 
Kui kroogid lapiosa ja voodri  k o o s, peavad mõlemad tükid ilmselgelt olema ühesuurused. 
Aga võid krookniidi ajada pealisseeliku ja alusseeliku ülaserva ka eraldi ja siis pole oluline, et alus oleks  t ä p s e l t  sama suur- alusseelik võib olla väiksem. Koos krookides tuleb üleminek värvlilt seelikule sujuvam, eraldi krookides kohevam. Kui taevaisa on Sind õnnistanud puusadega (mõnedel on, teistel mitte, oijahh), siis ei soovi sa võib-olla puusajoonele kroogitud kohevust. Veelgi sujuvamaks üleminekuks võid sel juhul kaaluda krookimise asemel hoopis volditud seelikut.

Lõika paras tükk allserva pitsi- alusseeliku allserva jagu PLUSS kummalgi pool 5 cm PLUSS pitsiotsa puhtaksõmblemise jagu mõlemas servas. Miks just nii? Sest minu juhiste puhul peaks pits alusseeliku hõlmast mõlemal pool 5 cm üle ulatuma.   
Soovitan nii voodri kui pitsi lõigata esialgu pisut pikema, kui tarvis, siis saab ühe küljejoone puhtaksõmblemise järel panna seeliku ja alusseeliku üksteise peale ja vaadata, kuhu täpselt teine ots jõuab. Kangad võivad käituda erinevalt ja nii pika jupi puhul on ebatäpsused ausalt öelda paratamatud.

Õmble pits alusseeliku allserva. Mina teen nii, et panen pitsi ja kanga paremad pooled kokku, nii et pits (siin broderii) ulatub 1-2 cm ulatuses kanga alt välja. Õmblen pitsi ja kanga kokku. Triigin varud lahku ja siis üles kanga poolele. Keeran pitsiserva ühe korra tagasi (heegelpitsi puhul ei ole vaja keerata) ja katan sellega kanga voodrikanga õmblusvaru. Õmblen pealt läbi. Pitsi ja kanga ühendus jääb sel juhul mõlemal poolel korrektne ja puhas. 



 
Säti lapiseelik ja alusseelik üksteise peale. Passivad? Siis ühenda lapiosa hõlm/külg voodriga.

Hõlma saab puhtaks õmmelda kaht moodi. 
Variant A. Keera lapiseeliku külg umbes 5 cm ulatuses tagasi ja triigi murdejoon sisse. Sinu otsustada, kas kasutad tagasikeeramisel kanga tugevduseks õhukest liimiriiet või ei. Liimiriie aitab kangal vormi hoida, aga ei lendle nii hästi, mõjudes jäigemalt ja ebaloomulikumalt. Mina tahtsin pehmet tulemust ega pannud liimiriiet. 

Õmble puhtaks voodrikangast üle ulatuv pitsiserv. Keera pits kaks korda tagasi ja õmble läbi. 
Arvesta, et kuivõrd pöörasid 5cm lapikangast seeliku siseküljele, peab alusseelik(pildil valge) omakorda selle jupi võrra lühem olema. Ehk siis ühtekokku vajab selline ühendus ca 10 cm pealisseelikuosa rohkem kui alusseelikut. Pits aga peab ikkagi ulatuma murdejooneni välja, seega peab see alusseelikukangast pikem olema. 
Kui juhtumisi on Sul mõlemad ikkagi võrdsed, siis jääb hõlmale kolm riidekihti- kaks lapikangast ja üks voodririidest. See teeb hõlma kohmakamaks ja paksemaks.  
Pane kokku lapiosa ja alusseeliku külgede paremad pooled. Õmble läbi, triigi varud lahku ja jälle kokku. Pööra õigetpidi ja korrasta murdejoone järgi. Õmble tagasipööratud katteserv masinal või käsitsi läbi. Käsitsi on vist jälle lahedamgi, võid kasutada mõnd toredat kontrastset niiti.  
Variant B (katteliistuga). Natuke rohkem mässamist. Ah et milleks teha? No esteks hoiab katteliistuga õmblemine alati suts paremini vormi. Ja teiseks tahtsin mina katteliistu ja esiosa vahele pista esihõlma nööbiaasad, mida tagasipööramise puhul teha ei saaks. Niisiis ongi minu seelikul esihõlm katteliistuga (ehk variant B) ja peidus olev hõlm tagasipööramisega (ehk variant A). Tõe kriteerium on praktika, küllap saan kandes teada, kumb parem oli.
Katteliistu puhul pane kõigepealt paika nööbiaasade asukohad. Aasad lõikasin kolme pluusi allservast- kaksasin kitsa palistuse maha, saingi vajaliku paela. Sea aasakesed nööpnõeltega hõlma serva külge, nii et 0,7 cm kauguselt õmmeldes oleks aas nööbile paras.
Lõika katteliist laiusega 5,7 cm. Jälle oma valik, kas teed liimiriidega jäigemaks või ei. Mina ei teinud, kaeme, kuhu see mind viib. Pane katteliistu ja lapiseeliku hõlm kokku, paremad pooled vastamisi ja õmble talla laiuselt (0,7 cm) läbi. 
Triigi varud lahku ja siis sea nii, et pisut (1 mm) esipoole lapikangast paistaks voodri poolel välja. Triigi üle, õmble läbi. 
Kontrolli, et voodrikangast on parasjagu ning et puhtaks õmmeldud otsaga pits ulatub 5 cm ulatuses üle alusseeliku küljeserva.  
Nüüd on juba tuttavad käigud. Sea katteliist ja alusseeliku külg õiges kohas kokku, paremad pooled koos. Õmble läbi. Triigi varud lahku ja siis kokku. Ääresta, keera õigetpidi. Katteliistu allserv keera tagasi sarnaselt seeliku allserva viimistlusega ja õmble pitsi peale kinni. Tehtud!
Järgmisel korral õmbleme valmis hõlmikseeliku värvli ehk passe. Oled platsis?




Kommentaarid