Saviõdagud algavad 6. veebruaril: soolasiga!



Ütlen kohe ära, et vaatamata pealkirjale alljärgnevas postituses ega ka saviõdagutel sigadele liiga ei tehta. Juttu (ja hiljem ka tegusid) tuleb tuleb hoopis savianumatest, mille nimeks on inglise keelest salt pig ehk lauaga lüües - või, noh, tõlkides :) - soolasiga. Tegelikkuses ei ole sõna päritolul põrsastega midagi pistmist, kuigi tihti leiab nimetatud nõudelt tõepoolest vihjeid notsudele, olgu need siis kõrvade, kärsa või muu kujul. Pig tähendas ja tähendab siiani Šoti ja Põhja-Inglismaa kõnepruugis nimelt ilma glasuurita madalalt põletatud savinõud, nn earthenware`i. Salt pig on seega madalalt põletatud glasuurimata pott või anum, milles hoitakse soola. Tihti on "soolasiga" silinderja või munaja ülalt suletud kujuga (et tolm, toidupritsmed ja muu ebasoovitav soola rikkuma ei tuleks) ning puuõõnsuse moodi avausega. Seest on sedasorti anum alati glasuurimata, see aitab soolal värskena ja paakumata püsida. Väljast on nõu siiski otstarbekas glasuuriga katta, nii on seda lihtne puhtana hoida ja kätte võtta. Soolasea sees võib ka suhkrut hoida, sest siingi peaks glasuurimata pind vajaliku niiskusregulaatorina toimima ja kõvad suhkrukäkid ära hoidma.
Veebis on imetoredaid soolasigu kuhjakaupa. Vaata kasvõi siia või siia või siia.


On vist ütlematagi selge, et läheb sigatsemiseks :). 6. veebruaril kell 18.00 algavate saviõhtute tulemuseks on kaksiksead- üks soola, teine suhkru tarbeks. Kokku valmistame kolmel kuni neljal ülenädalasel kolmapäeval (seega siis peale 6. ja 20. veebruari ka 6. ja 20 märtsil) kaks meelepärase vormiga anumat (või ühe jurakama), kaunistame reljeefide, templite või muu abil ja katame glasuuriga.  Muidugimõista võid oma sea ka seest glasuurida ja seal muudki peale soola või suhkru hoida. Või siis hoopis oma ideega tulla, mis pole soola, sigade ega suhkruga üldse seotud.


Nii või naa, oled väga oodatud! Teretulnud on kõik, eelnev savikogemus pole vajalik. Osalemistaks on 46 eurot, jupikaupa või ühekorraga, kuidas sulle sobib.  Sisaldab savi, glasuure, juhendamist ja põletusi. Kuuma teed saab ka!
Anna palun ikka enne märku, et oled tulija- e-kirjatsi, FBtsi või telefonitsi.
Sigadusteni ;)!

Kommentaarid