Uued saviõdagud 1. veebruaril: lambid ja juhtmed


Olen ammusest ajast üht mõtet taskus kandnud- ideed pitsilistest valgetest lambikuplitest säravpunaste juhtmete otsas. Eelmise aasta lõpul- kingiaeg, teate ;) jõudsin ometi nii kaugele, et tegin teoks. Algusest.


Kupliga oli asi lihtne. Ma hoian savipakki igaks juhuks alati voodi all- no et kui inspiratsioon saabub, siis saab kohe pihta hakata- ja kolm pitsilise servaga lambivarju said valmis nagu naksti. Aga tühja neist üksi kasu on: egas vari valgust anna! Annab ikkagi juhtme kaudu pirni jõudev elekter. Ja seega on hädavajalik, et kuppel oleks pruukimiseks varustatud ka sokli, pirni, juhtme, pistiku ja elektriga. Esialgu oli mul nimetatutest olemas ainult elekter. Asusin lisa otsima.


Teadsin tegelikult ennegi, et Eestis on olemas asutis nimega Kangasjuhe, mis toodab tekstiilkaableid. Mida ma aga ei teadnud, on see, kui imetoredates mustrites ja värvitoonides nende tootevalik ikkagi on. Türkiissinised, säravpunased, ussimustrilised ja muud. Ja no nimedest ma ei räägigi! Mõtle, kui vahva on kaabeldada oma valgusti "salamandri" või "lehetäi" nimelise juhtmega. Silme ees läks kirjuks ja hädavaevalt suutsin enda esialgse punase plaani juurde jääda. Lohutasin end mõttega, et ega see mul viimaseks lambiks jää, tegin õhtul tellimuse ja ülekande ning järgmisel (!) hommikul oli ilus punane kaabel juba postikastis. Uhke!


Nii. Nüüd olin siis varustatud kolme kupli, piisavate meetritega kangasjuhtme ning ehituspoest toodud sokli ja pistikuga. Oookkeeii...
Tunnistan ausalt, et ühendamise osas olen enamasti läinud lihtsama vastupanu teed ning varju ilma pikema süvenemiseta Muskale ulatanud. Aga ühe silmiavava jutuajamise tulemusena- vaata, kõigil pole muskat ja isegi kui on, siis kõik muskad ei päde- tekkis mus huvi, kuidas need jupid ikkagi omavahel kokku käivad. Palusin, et ta näitaks ja teate, see pole üldse keeruline!


Niisiis, mis on veel parem kui imearmas oma kätega valmistatud lambikuppel? Õige vastus: kolm kuplit! Aga mis on parem kui kolm kuplit? Õige vastus: kolm pirni, juhtme ja pistikuga varustatud kuplit!

Need nüüd ära teemegi! Kangasjuhtme ja Jaago talu koostöös- neil on juhe ja meil savi ;). Mistulemusel kõnnid Sina meie viimase kohtumiskorra järel koju kolme isetehtud lambiga, mis valguse andmiseks vajavad vaid pistikusse torkamist, ja - pane nüüd tähele!- igavesest ajast igavesti kestva teadmise ja oskusega sellest, kuidas tulevikus kõikvõimalikele pottidele, kopsikutele, kuplitele, kaussidele ja muudele õõnesvormidele lamp sisse monteerida.
Mõnus, onju! Jääb ära abikaasa või muu isiku moosimine, et ta lõpuks ometi su lambi läidaks :), saad seda täitsa ise teha. Oodatud on kõik, nii savi- kui elektriasjanduses algajad, keskelolevad kui edasijõudnud. sest pimedal ajal läheb valgust ikka vaja. Osalemistaks on kogu sarja peale 50 eurot ja sisaldab kõike, mida sul lampide tegemiseks vaja läheb (savi, glasuure ja põletusi, töövahendeid, pirne, sokleid, tekstiilkaablit ning juhendamist). Kohtume ühtekokku vähemalt neljal, vajadusel viiel kolmapäeval üle nädala. Esimestel kordadel teeme valmis kuplikesed, siis viimistleme, glasuurime ning viimasel korral paneme kuplid pirni, sokli ja Kangasjuhtme pilkupüüdva tekstiilkaabli abil lampideks kokku. Võimalusi on lõputult. No vaata kasvõi  Etsy-poodi Lightfixture Tamar või seda ägedat "puujalaga" lampi Industry Standard Design`i lehel!



Hakkame`s pihta! Hakatuseks registreerumine ja siis juba esimene trehvunks. Kolmapäeval, 1. veebruaril kell 18.00 Jaagol. Kui üksi on kõhe (elektriasjandus ikkagi, aukartus on vähemalt mul lapsest saati sisse programmeeritud), võta sõberka kaasa ja näeme varsti!
Kirjutamiste-helistamisteni!




Kommentaarid