Jaago sõprade ring 24. märtsil: lõpuks ometi satsiline


Jaago sõprade ringi 11. veebruari tüllseelikuteema  juurdekuuluvate piltidega läks täissaalile :) ja põhjustas lisaks veel ühe sõsarõpitoa, milles valminud seelikud tänaseks juba Tartu tänavatel patseerivad. Kuivõrd õhtule haledate silmadega järele lehvitajaid oli omajagu - ikka on nii, et vot just sel päeval ei saa kuidagi- lubasin, et kordusetendus tuleb peagi. Et kõigil huvitavam oleks, nihutame pisut fookust ka- satsilisemas suunas. Võtame ette ja teeme selgeks sellised ruhvlirohked* naiselikud unelmaseelikud nagu pildil näha.
Teema "maaletoojateks" peetakse FrouFroud ja Mammu Couture`i, kel tuli seelikutest autorluse teemal tüli ka- et kes siis ikkagi esimene oli. Mina päris täpselt ei tea, kes kellele liiga tegi ja nii ei arva ma sel teemal midagi, ütlen lihtsalt, et mõlema seelikud on imeilusad ning tundub, et nüüdseks on mõlemad oma eristuva käekirja ka leidnud.
Üldisemalt arvan (tegelikult nõuan!), et originaalloomingut tuleb alati austada ja kopeerimine on respektaabel vaid etnograafiliste muuseumiesemete puhul. Paraku ei saa aga üht rõivatükki monopoliseerida ka- noh, et kui ma õmblesin ühe tikitud mantli, lapilise kleidi või satsiseeliku, siis keegi teine enam sama teha ei võigi. Leia oma lood ja lõiked, tikandid ja tegumood ning tee ära! Lihtsalt omamoodi, tiba teisiti!

Minu hing ihkas niikuinii midagi pisut teistsugust, kui need juba jutuks olnud ühekõrguste satsiridadega seelikud. Ärge saage valesti aru, need meeldisid mulle ka väga. Lihtsalt natuke liiga paid :), kellegi teise tehtud ja peale selle nägi eelmisel suvel nii originaale kui koopiad Eestimaa peal ringi lehvimas juba omajagu.
Minu seelik sai lisaks nähtud kodumaiste ruhvlite korrapärale inspiratsiooni mustlasseelikutest ning Magnolia Pearli ja Raggedy Rag`i imelistest maailmadest, kus kanga õigele pidisusele (lõime suund, phäh!) ei pööra keegi mingit erilist tähelepanu. Küll aga seda enam kihilisusele, paljususele ja romantilisele lohakusele. Minugi satsiread on kohati eri pikkusega, eri krooketihedusega ning riidetükk evib lisaks lopsakusele üht väga olulist komponenti - nimelt taskuid. Tundsin, et eesmärk sai saavutatud, kui üks tundmatu härra mulle tänaval muigelsui teatas, et näen välja nagu Väike Nõid. Võtsin seda komplimendina. Oma seelikut kannan muuhulgas heal meelel küljelt kõrgele kinnitatuna ning nöörsaabaste ja kärtsude sukapükstega.


Satsiliselt naiselikule omamoodi!seelikule on minu arust ikkagi õigus igaühel ja sellepärast selgitan rõõmuga, kuis mina oma õmblesin. Ausõna, mitu trikki on, mis teevad selle küllaltki ajamahuka töö oluliselt lihtsamaks. Nendesamuste teooria ja praktika ongi  neljapäeval, 24. märtsil plaanis. Ikka 18.00, ikka Jaagol. Osalemistaks kuus eurot, ette registreerumine oodatud. Õhtu käigus omandad oskused ja teadmised  satsiliseks ruhveldatud seeliku kokkupanemiseks kahel eri moel.

Hakkamasaamise eelduseks on vähemalt teatav sõprus õmblusmasinaga. Kui soovid, võta oma mõttes mõlkunud seelikumaterjalid kaasa, teeme esimesed tähtsad käimatõmbamise liigutused ja käärivälgatused üheskoos ära. Sobivad õhukesed (taaskasutatavad) puuvillased kangad, tüll, batist, pitsid. Voodriks juba valmis sobivatooniline A-lõikeline seelik või paksem puuvillane kangas. Kui vähegi saad, ära venivaid lükraid ja muid padusünteetilisi mängu võta, vajadusel konsulteeri enne telefonitsi.
Peatse kirjutamise ja kohtumiseni!






*Ruhvel on minu isiklik oskussõna, mis tähistab rikkalikult ja romantiliselt kokku krousitud kangariba, mugandus inglisekeelsest sõnast ruffle.


Kommentaarid

Postita kommentaar