Jaago sõprade ring 16. aprillil: nessesäär :)

Sõna nessesäär on meie peres kasutusel olnud niikaua, kui mäletan. Et paljud jäävad selle kuulmise järel pika pilguga vaatama, uurisin Eesti keele seletavast sõnaraamatust järele, kas nessesäär ikka on sõna. Olin täiesti valmis selleks, et väljend kuulub ainult meie leksikasse ja ühte ritta selliste tundmatute tegelastega nagu nuub, jõbisema ja potletid, aga (naaninaaninaa!) selgus, et sõna on täitsa olemas. Meie märgime sellega mahutit, millega linna peal ringi liikuda ja kõikvõimalikku tarvilist kraami kaasa vedada. Naljanumber muidugi, arvestades seda, et siitkandi naistel tähendab ridikül midagi, mille abil hea tahtmise juures saaks elevandibeebi märkamatuks maskeerida. Eesti keele seletava sõnaraamatu andmetel on tegu aga kaasaskantava tualetitarvete ja muude pisiesemete kotikesega. Niipalju siis taustaloost. 
Põhimõtteliselt ongi meil seekord plaanis nessesäär. Lõpptulemust võid pruukida nii Eesti keele seletava sõnaraamatu mõttes (kanda kaasas tualett-tarbeid) kui ka meie pere mõttes (kasutada ridiküli ja peene linnakotina). 
Võtmesõna on seekord kotiraam ehk purse frame. Ringiõhtul osaleja mitte üksnes ei lahku tõeliselt Märkimisväärse Nessesääriga, vaid evib edaspidi oskust ise mistahes suuruses raamile sobilik kotilõige konstrueerida. Väärt mõte, kas pole? Alustame 18.00, ikka Jaagol
Et ootused koti suurusele ja kujule võivad mõnevõrra erinevad olla, palun, et ostaksid omale kotirauad ise. Siinkohal üks nõudmine  ja üks soovitus juurde. Raam olgu aukudega, s.t kotimaterjal õmmeldakse läbi raamis olevate aukude raami külge. Nii jääb tulemus ilus ja vastupidav. 
Ja soovitus: ära tibatillukest ja väga kaarjat raami võta, see ei ole kasutamisel lihtsalt praktiline. Kõrvaloleval pildil paistev kotiraam pärineb Ebayst, aga sama eduliselt leiad neid ka Abakhanist, Pulloveri poest ja teistest päris- ja veebipoodides siinsamas Eestis.  Kui ikka raami soetamisega hätta jääd, anna märku, aitan! 
Koti ja väärilise voodri materjalid on meil olemas, kõik vajaminevad töövahendid ka. Aga kui sul on mõnusat tekstiilmaterjali, millisena tahaksid oma kotti näha, võta muidugi ise kaasa.
Et kotitegu on pisut töömahukam, kui üheks õhtuks paras, trehvame kaks korda. Purkipanekuks ja toa soojendamiseks kaasa 5 eurot, hubaseks olemiseks hea tuju. Anna oma osalemisest märku ka! 
Näeme varsti! 
P.S Uudishimulikele teadmiseks, et nuub tähendab ühemõtteliselt metsa poole käituvat isikutjõbisema valju itsitamise ja hirnumisega AK-uudiste kuulamie segamist ning potletid on söögilaual taldriku alla asetatavad alused, mis suurema läbu lauapinnalt eemal hoiavad.
Ikka Inga

Kommentaarid